Breastfeeding: Hand Expressing (Marmet Technique)

I never thought I would ever need to hand express. Rupanya terpaksa juga akhirnya.

I forgot to bring home the motor pump from the office. Coz I keep it separately in my handbag. The motor cannot be kept together in my red bag coz dalam tu ada the cooler bag as well. Motor tu sensitive tak boleh sejuk. My SIL told me it has to be separated. So silly me terlupa nak masukkan dalam handbag after my last pumping session kat office.


Medela FS Motor pump

And I have forgotten TWICE already. Haishh, absent minded mommy me.

Dan akibatnya..terseksa jiwa raga menahan engorgement when I wake up in the morning. Dengan gigih memulakan sesi pumping dengan tangan. Fuhhh!!! Sakit pinggang, sakit tengkok. Dekat sejam jugak la bersilih ganti kiri dan kanan. Dapat 4oz as usual. Walaupun lenguh terbongkok-bongkok, ada la sikit satisfaction di situ. At least pernah la try. Takde la nganga kalau orang cakap Marmet technique. Hik hik hik!

Moral of the story, kalau terasa handbag tu ringan semacam, check la ye.

Moral of the story #2, macam nak kena standby pump spare at home lah. Yang manual pun jadi lah. Jenuh nak pump dengan tangan kalau terlupa lagi.

-Pu3-

Advertisements

2 thoughts on “Breastfeeding: Hand Expressing (Marmet Technique)

  1. Wah!! Hehe cayalah! I pun x pernah try full hand expressing just towards ending of pumping session express by hand saki baki je.:)

    Dear,yupe better ada standby manual avent pump at home, or u can just make sure bila u sampai office asingkan cepat2 ice pack ( in ur case fridge to go) n the motor. lupa nak update u,bila nak balik I put the ice last in. I bought this black sling bag yg ada 2 compartment asing..so that dia tak moist sgt bila u put in the motor. I kuarkan ice je,so the rest stay in that bag. I wrap the motor jugak with sandwich bag ( to minimize moist).

    Whatever it is,bila ada ice mmg susah nak elakkan wap air..so we try minimize seboleh mana yg mampu. (subject to ur willigness nak risk ur motor hehe!!)

    Or u just take out ur fridge to go immediately bila sampai office,yg tu confirm x lupa kan coz besar aight?

  2. I mmg kuarkan the FTG bila sampai office. and balik rumah malam pun that’s the first thing I do. I sort the EBM dulu masuk fridge.

    Still I don’t want to risk it.

    Sedang kira duit tabung nak beli manual pump. Hehe..Tunggu sale la kot. Tgh eyeing Medela Harmony. Murah sikit than Avent.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s