The baby fat

Bunyi macam comel je kan? Baby fat konon…Pfft!!

I’ve been reading a few blogs lately yang dok cerita pasal weight issue ni. Mostly mommies of course. Ada yang cerita dah boleh pakai jeans lama balik (yeay to her!), ada yang cerita baby fat dok ada lagi even the kid is already 10 years old, ada yang dok stress tak turun-turun lagi lemak tepu dan ada yang tengah pregnant now pastu tengah semangat nak ber-Takasima lepas pantang nanti (sapa la tu ek? hik hik hik)…and macam-macam lagi lah. Weight issue is a never ending stress to everyone. Be it female or male. My hubby dah start risau dah berat dia naik dia nak kena maintain la so that tak chubby macam dulu. Seronok tu seronok la jugak sebab thyroid level dah turun, tapi perut jangan boroi katanya. 😛

Me?

7 months now and I’m back at Z’s pre-pregnancy weight. A tiny yeay there! Tiny je tau. Sebab tak puas hati lagi. I’ll be happy if I lose 3-4kg more. Kalau nak pre-pregnancy weight IY memang mimpi la kot (even hubby kata it’s possible – antara nak dengan tak nak je…pfft).

I must say thank you to breastfeeding kot sebab it’s true when they say bf helps to shed the pounds. To tell you the truth, I tak de la buat apa sangat. Masa cuti panjang confinement and the first 2-3 months after start working I was running on the treadmill everyday for 15 mins. After that, the momentum started to go down and terus flat line. I’m not happy about it sebenarnya. I love running. It gives some kind of satisfaction. Even the scale tak turun mendadak pun I didn’t mind coz I knew it will someday. Not that I was weighing myself everyday. The best and healthiest weight decrease should be 500g per week. I believe in the motto “Easy come, Easy go”. Kalau banyak sangat turun in a short time, it will come back in no time. Percayalah!

So why am I writing this post? Definitely not to brag about my weight lost. Takde apa yang nak di brag pun. I still look fat. I am still fat. The reason is to tell myself to start moving my ass and start running again.

I must. And I will.

-Pu3-

Advertisements

7 thoughts on “The baby fat

  1. Go pu3 Go pu3 Go!!!!

    i dulu….sgtlah happy bangat masa shed my kg and back to pre-pregnancy weight. After taking my depo injection……the weight going up like solero shot…..(ini kes solero shot takde gravity)…..tense tense…….padahal makan pun bercatu.

    • Oh no! I’m on Depo too. Aiyakk weight gain ke? I dah amik Depo since September aritu. Now on my 2 dose dah.

      I x boleh nak makan bercatu coz bf asyik lapar and nak kena maintain supply.

      Oleh ituuuu, ku harus berlariii!!!

      • i dunno others, in case they don’t have this weight issues when using depo services. but me. Seriously yes!… After like taking 4 injection. i dah rasa mcm too bloated n boncits. I’m done with it and waiting for my regular period nak install IUD. Ingat lagi the gynae said….”jgn risau..naik tak banyak”…tak sangka tak banyak dia adalah 7kg +++……argh….. Now pi kerja pakai baju kurung je sbb pants semua tak muat….

        paling i stress…..perut buncit. Seriously buncit. My hakeem ckp “mama ni ada baby ker? sbb perut mama besar”…..argh…..now my life was haunted with weight issuessss.

        so berlarilah pu3 before lemak yang berlari di badan kita.

  2. babe!! good for you..i ni dah tepuuuuu..sbb tu suke tgk pic lama2 konon2 kasi semangat..selera besar kan..huhuhuhu..ehh u tak adalah fat mana, nice jer..(kurus sgt pun x cantik—> alasan sang isteri 🙂 ayat husband i kan..”sebelum dapat, slimm jer..dah dapat, x nak slim..” hahahahaha…ohh nooo..since baca your entry, kene start swimming balik..baguslah u suke run..i pancit..*LOL…

    • haha! byk lemak tersembunyi nih!

      yes swimming is good for you since u got that spine prob kan..kalau lari takut terkehel balik nanti..ok la tu slim sikit b4 next preganancy u kan. go nieyza go!!

      jom kurus sama2 jom!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s