Medela FS: Servicing

Since I last wrote about my FS spareparts, I was thinking about servicing. I thought maybe it is about time since dah 6 months + dah. So I email my seller to ask. This was her reply.

From: puteri  <pu3natul@yahoo.com>
To: Naza Sulaiman <ajasuakeem@yahoo.com>
Sent: Monday, February 13, 2012 1:56 PM
Subject: Servicing

Salam Aja,
Pu3 dah receive the sparekit aritu, thanks ya! Dah takde bunyi dah so far. Pumping pun ok je now.
Anyway, nak tanya pasal Medela servicing. Betul ke we need to service our pump every 6 months. In my case, my FS kena service the motor ke?

Aja boleh buat ke? Or should I send to Medela Service Centre kat Ampang Point tu? Will they accept? Sebab ni bukan kes rosak, just nak service for maintenance je.

What do you think?

…………………………………………………………………………………..

Salam puteri,

Alhamdulillah dah ok, maknanya suction pun rasa normal kan?

About the servicing, yang Puteri selalu dgr 6 mos kena service tu biasa bpump jenama Spectra atau selain Medela. Kurang jelas kenapa, tapi kebanyakan bpump dari Korea mengalami keadaan macam nih. Perlu service. Pump medela (kalau Puteri nak yakin lagi, baca on their website), tak perlu service kalau tak de masalah. Biasa memang kalau Aja pun Aja akan troubleshoot dulu, sebab biasa pump heavy duty..but (mcm kes Puteri juga) parts yg biasa bawak masalah disebabkan wear n tear 😉
Jadi, camne Puteri rasa pump sekarang, suction is nicer bila parts elok? Makna tak perlu lagi untuk service. Lagipun kalau service, technician akan check dulu kalau suction ok,technician takkan service juga.. cuma checking gitu jer, test kekuatan suction sahaja. So why nak waste money bayar upah service kan? Lain kalau repair.. kalau dia check dan perlu repair technician akan repair PLUS service at one cost only. Kalau dalam warranty FOC. Sebab tuh Aja akan suh check parts dulu. Bayangkan dah service tak ok,service kena bayar, rupa2nyer parts problem. Parts pulak kena ganti, kena beli ;P dah jadi double cost.
Jelas kan? And MyBreastpumpShop juga hanya buat services utk return customer sahaja, so ada masalah anytime contact balik ya 😉

Yup dah jelas. Hope all freestylers out there pun sama!
-Pu3-
Advertisements

6 thoughts on “Medela FS: Servicing

  1. tu la, ingat-ingat balik, pump-in-style i in reality tak pernah kena servis pun. lol!! bwk gi servis center, they test the suction each time, each time ok, they clean-up sikit, then bawak balik. hahhahahahaha blur je i.. baru teringat that actually tak pernah full service pun. medela ni memang very kalah membeli menang memakai (eh btol ke peribahasa tu)

    • masa u pegi bawak PIS tu u kena charge berapa? nasib baik la my seller tu cerita in detail..if not i ni sure dah pi menonong je mintak service.

      i think it’s alah membeli menang memakai..LOL!

    • welcome. happy to share.

      tak banyak tu maybe sebab baby pun nak makin besar kot. the supplies follows the baby’s demand. kita think positive. I berpegang pada susu i cukup untuk zayyan. walaupun sikit mcm mana pun or banyak mana pun..the quantity produced is enough.

      doakan rezeki anak2 kita k?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s