Little Z hospitalized…again

After the Tropicana reception, Z’s temperature went up again in the middle of the night. Gave him PCM at 4am and I couldn’t go back to sleep after that. Tido2 ayam je coz Z was restless throughout.

In the morning around 8-ish I took Z to the ER. Gee tak ikut coz IY was still asleep. The MO checked on him and he suggested that Z to be admitted. He called Dr Sharmila Z’s paed to discuss and confirm. Vomiting, purging and 3 days of fever were not good signs. Z pun dah weak sangat masa tu. Bila kita dukung dia lentuk je kat shoulder. Bila baring kat riba, dia tak active pun..layan je tengok tv sampai lena. Muka dah pucat and bibir dah kering. The only thing he didn’t refuse was mama’s milk. Yang lain semua tolak tepi.

So we lepak kat ER’s observation bay while waiting to be sent to our room. Dalam 1/2 jam, Dr Sharmila pun sampai. She checked on him and wanted him to be on the drip. Masa nak cucuk tangan tu aduhhhh…luluh hati ni dengar dia nangis. They bedung him with the blanket and held his hand while I hug and calm him down. Lepas dah pasang semua tube tu, sibuk pulak dia nak main tarik2 cabut. Haih, monitoring the tube supaya tak berselirat adalah sangat mencabar. Bila dia start pusing sana sini tiba2 dah berbelit kat kaki dia. Ada sekali tu tengah malam the nurse woke me up sebab I was sleeping on the tube! Bila breastfeed sambil baring, I guess that’s inevitable!

Kat ER observation bay lagi..the rooms were fully occupied. Had to wait.

After the crying session nak masuk drip..terus lena!

Ayah and Abang came by a little while later..Yippee!

This is how the tube looks like bare. Kena letak board bawah tu and then balut dengan bandage to avoid Z tarik2 tercabut

The nurse had to re do the bandage coz I don’t know la what he did – sampai bocor! See the water patch on the bed?

Z’s stool sample was sent to the lab to rule out Rotavirus. I doubted he had Rota coz he was vaccinated already. Later Dr Sharmila confirmed Z had a classic case of Acute Gastroenteritis. It’s very common among kids. Especially babies yang suka je nak masuk semua benda dalam mulut. Haih adik, banyak sangat makan tissue kah?

The first night. Just the 2 of us

Ayah came the next morning lepas hantar Abang IY gi sekolah. Mama dapat mandi freshen up and rehat kejap!

Second day – getting better. Dah start senyum…

…dah start nak panjat!…

…and dah start kacau Abang!

On day 3, Z was given the green light to go home. He was much better by then. Muka dah cerah sikit and dah start nak melasak balik. Leganya mama!

2 bags in 3 days

Dr Sharmila’s report

Dear Z…my tough little cookie (eh rhyme pulak!). Be strong and sihat selalu ye Adik! Come on baby…you can do it!

Ok dah..jom balik!

-Pu3-

Advertisements

12 thoughts on “Little Z hospitalized…again

  1. Ya Allah ksiannyaaaaaa kenit ni…. 😦 sedih i tgk muka dia. I’m so glad to hear he’s recovered. Yes adik pls be well… Poor baby

  2. cute baju baby kat spital ni. Polka dot!

    masa umar kecik dulu..macam nilah kisah. masuk spital kuar spital. even celebrate 1st birthday kat gleanegles. instead dpt blow candle, umar kena cucuk bagai. Tapi dr dh bgtau..’dont worry mama…when he grows big…sendiri akan sihat’. so alhamdullilah. Umar is now one healthy boy. Tapi biasala mama mana yg tak pening.

    • Itu la nye..I tahu nak besar mmg banyak ragam sakitnye..mmg risau and sedih. Harap2 he’ll be a strong healthy boy nanti. I had experience Rota dengan IY dulu. Mmg trauma lah. Up to 6 weeks jugak la dia berak air (although dah discharge, it took a long time to betul2 heal). Nasib baik Z bukan Rota.

      Comel kan hospital gown dia? Tapi size Z takde! DIa kena pakai size budak besar.

  3. alahhh comel sgt bj dia tu.. be strong pu3. thanks allah you are surrounding with lovely frens n family… i dulu mase my 1st dotter kuar masuk spital the one yg i x boleh nak lupa when ada la fews yg tanye.. eh kenapa anak slalu sakit2 ek asyik kuar masuk spital jek. bkn u ke cite full bf anak sehat2 ke? ouchhh so hurtfull words.. mls nak komen byk2 cume i ckp kalo allah ckp sakit tu sakit jugak la. so bertabah la yer mummy esok diorg dah besar kte masalah lain plak kih2

    • Ye mommy ini bertabah sangat2 ni. I had a few comments jugak about Z being underweight. Tapi I pendamkan saja.

      Yes I sangat bersyukur that I am surrounded by family and friends and boss yang sangat memahami, Also my team kat office yang boleh cover for me bila I out of office jaga anak sakit.

      Pasal bf tu pulak..I dari awal bf mmg malas nak kuarkan comment anak bf susah sakit sbb I know bila anak sakit that phrase will bite me back coming from people yang sour grapes. So I never said that phrase. Sebab sakit tu datang dari Allah, dia tak kasi sakit jenis ni (sebab bf), tapi dia turunkan sakit jenis lain (yang takde kena mengena dengan bf)..tp org lain tak nampak..dia nampak SAKIT je.

      • yea betul. i get the same comment. ‘ehh anak kau BF tapi apsal asyik sakit je. Kuar masuk spital je’ mmg sabar je lah dengar (tahap dlm hati jawab whateva…). Dahla masa i menghilang pi pumping blh rasa ada yang tak suka. Bukan semua org boleh terima kita komited with BF. Lagilah skrg new office environment xde langsung ruang nak buat stock. Semua cermin sana sini. Rasa nak buat aduan kat kementerian wanita je! Lucky my area ada stor yg selesa amat utk jadi my nursing room.

        i was praying that 3rd baby, i gonna be strong than ever!

  4. Sabarlah pu3.mmg dugaan kita masing-masing besarkan anak dalam situasi yang pelbagai.Psl BF -jgn pedulikan ckp2 org sgt because let say you langsung tak BF- it could be sakit2 yg lain yg mungkin dtg and we would never know.I still believe in BF .Comments dari those yg not understandable tu mmg la biasa.I pun dah pernah terkena…esp mcm I ni yg semuanya sendirian berhad ,rely on nursery and playschool and with no maid/helper.All the best.,Semoga baby u akan terus sihat slps ni ..

  5. demam nak 1 year old ni! its ok mama little z will grow stronger bila dah harung mcm2 virus kecik2 ni. praying for anak2 kita semua dilindungi drp penyakit yg x boleh diubati.amin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s