Packing light..yeah right!

Dear mommies, how do you pack when you travel with the kiddos?

I could NEVER pack light. EVER. I just don’t know how.

I’ve started packing yesterday untuk balik kampung raya. Ahaa..cepat kan? Even hubby terkejut when he saw the suitcases this morning. “Eh dah packing?”. Tapi I buat sikit2 la kan bukan siap packing terus. Hubby changed his mind nak balik kampung dengan Jazz instead of my dad’s MPV. So lagi lah I kena pack dengan berhemah dan bersistematik.

Motto – biar lebih jangan kurang. Especially dengan the boys yang tumpah sana sini, masam peluh lagi, sehari kena salin baju berapa kali. In my case pulak tudung and baju nak kena bawak lebih. In case yang tertumpah by the boys tu tercalit kat mama ni (which is highly likely). Bag baju, bag makanan (IY’s milk, Z’s food, snacks, meds), bag kasut, bag toiletries, bag laptop (the dad works 24/7) and segala tok nenek bag lagi.

Bila dah pack bag yang besar2 tu, kena ada pulak bag kecik untuk adhoc stuff untuk letak kat seat depan..supaya tak payah nak selongkar boot kereta kalau nak apa2. Diapers, extra baju, air kosong, tissue, towel kecik, toys sikit, coloring book, baby wipes. Oh BABY WIPES! Whoever invented baby wipes is a genius. I’m a sucker for baby wipes. Like seriously!

Bak kata my dad – “hangpa ni bawak barang berguni2..macam nak pi Mekah”. LOL!

What to do, this mommy just can’t help it.

-Pu3-

Advertisements

5 thoughts on “Packing light..yeah right!

  1. nak pinjam keta ur dad boleh? my car masuk spital, keta hubby plak berbunyi seluruh alam… masa nak raya lah buat perangai. nampak gayanya..mcm nak balik triang naik moto. baru pusing au2 pi param pun dah sengal2 bam2. hahaha

      • hahaha.. i mmg pakai MPV ttba nak raya ni buat hal. xsempat nak siap sebelum raya. mengharapkan keta kunin jawa laki i…tup tup macam2 bunyi. yelah keta lama. boleh pinjam tak? hehehe…BTW, SELAMAT HARI RAYA…have fun!

  2. takde maknanya nak packing light dah especially you with 2 boys. last weekend i gi manchester for a night je, luggage bag diusung plus beg kecik for all the stuff during travelling time and another bag for food pulak just in case. Yg boleh kurang, baju mak bapak aje, berkorban (tp klu kat msia, susah jugak kan sbb cuaca) stuff for anak mmg senantiasa lebih. dlm luggage tu, brg qirah aje dah cover 90% of the space. itupun ada gak yg terlupa dan tertinggal heheheh

    • Tang mak bapak berkorban tu sangat la betul. I rasa Gee yang paling byk berkorban kot dia selalu bawak baju dia ngam2 je. I paling2 berkorban pun bawak tudung hitam satu je one for all baju! Tapi raya cannot la kan. Huhu!

      Tang terlupa tertinggal pun sellau jugak. Geram dengan diri sendiri kalau jadi camtu sbb dalam dok buat list, dok ingat2…ada jugakkk yg tertinggal.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s