Johor Premium Outlet

For the record, we went there 3 times! Hoh! Macam banyak je borong ye? No lah! Mula tu first day survey dulu, second time baru full swing. Third time singgah je makan Baskin Robbins. Ahaks!!

Ni masa first day we went to look around dulu. Look at Z checking out his brother’s ride. Jealous ke dik?

The place was not far from our hotel in JB town. Dalam 20 minutes drive. Memang betul2 tepi highway boleh nampak dah. Tapi Ya Allah banyak nye toll nak pusing masuk tu! Parking space banyak tapi open carpark and kena bayar RM3 per entry. I couldn’t help myself reminiscing Cheshire Oaks Outlet in UK. Masa kat Manchester, Boxing Day memang tuju ke Cheshire Oaks sudah pasti! Concept yang sama. Size wise, JPO is much smaller. Hubby kata nampak besar dari luar, bila dah masuk dia habis pusing and he said eh abis dah ek?

That buggy car fees is RM30 but we need to pay RM130. The RM100 is refundable when we return the car. Tak yah parking2 kat luar..bawak masuk tolak kedai terus. Most of the kedai memang spacious nak tolak benda tu masuk dalam.

In terms of the brands available, JPO caters for the luxury upper side and also the mid affordable range. You can see the full list of the available brands here. Bagus jugak dia cover semua range coz bukan semua orang nak beli Armani and bukan semua orang pandang Padini. We spent most of our moolah at Adidas, Puma, Nike (guess who?). For mommy I went to Charles and Keith, Fossil and Clarks. And also for the kids I beli kat Gap, Padini and Poney. I was a bit frustrated sebab tak banyak choice for kids. Kalau ada Mothercare, Pumpkin Patch best la gak. Cotton On pun ada but for kids takde. Frust lagi.

JPO – from my lense

Price wise? Ada yang baloi and ada yang “eh banyak ni je discount?”. I tak reti nak comment on the price tapi yang pasti semua of course lagi cheapo dari KL. Choice wise? For people yang dah biasa pegi factory outlet, it is expected that the stocks will either be too big, too small, too this and too that. Design of course la off season. And cara susunan baju2 pun tak akan sama macam kat kedai retail dia yang standard. That’s how factory outlet roll. You kena rajin dig and kena rajin selak satu2. Ada yang longgok2 je or gantung kat rack main campur2 je. If you gigih dan bernasib baik, sure banyak hasil tangkapan.

This time I let him choose his own baju and for adik. Dia main sauk je masuk basket. I secretly took a few out. Nasib baik dia tak perasan. In this picture he was looking for his size. Now he thinks he’s 5 years old sebab pakai size 5.

I’m not sure how many times they replenish the stock but hubby said on the 2nd day “eh semalam design tu takde tau. Hari ni ada pulak.” So kalau lucky memang dapat la tengok stock baru. I got hubby his belated birthday pressie here. Bini cheapskate cari present yang discount off season kat suami. Kah kah kah! Dah cakap siap2 masa birthday dia aritu your gift you pilih kat JPO nanti k?

What else nak citer eh? Oh the upper luxury brands I tak amik port sangat. Tak masuk pun Coach, Burberry, Armani and semua tu. Sorry if you guys are waiting for a review. Tak de nafsu tengok handbag, boleh? Tak mampu pun ada jugak. Marilah sedar diri dan beli di Fossil saja ok? LOL! Lagipun nak masuk Coach kena beratur di luar dulu tunggu turn ye. Alah malasnye.

We were done dalam 4 hours (that includes teman IY main kat playground sambil makan crepe). Takde la lama sangat kot eh? My mom lagi cepat. 2 jam je dia dah call cakap I’m done and going back to the hotel.

My 6yo Adidas sneakers terkoyak mulut buaya at Legoland the previous day. Had to buy the black Puma at JPO. Love it. Light as air. Oh check out Z’s Puma sandals. Tak tahan comel! Both at 50% less. Catch of the day!

After the shopping spree, we went straight to Puteri Harbour Family Theme Park in Nusajaya. Will story more in my next entry.

-Pu3-

Advertisements

6 thoughts on “Johor Premium Outlet

  1. IY is prolly like gibran; tall.. and Z is like ilan yg ‘petite’. hahahahahaha.. tu lah i malas btol nak gi jpo dgn H actually, mesti mamat tu yg end up byk borong benda, bukan i kot. hahahaha

  2. Eh how come i x perasan charles n keith before this..dah 4 kali gi hehe..en suami yg excited this dec trip nk gi beli stock kasut gan belt keje! Me hopefully x terjebak gan oroton lagi!! Mkn x ta fu fa dia gan ayam penyet?

    • Baru kot? Nama dia Charles and Keith Reduction. I bought my new sunnies there.

      I tak masuk kedai handbag sebab takut terjebak gak. So baik tak yah masuk langsung. Haha!

      Taufu fa & ayam penyet kat food court ke? Ala tak makan. Ramai org.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s