Puteri Harbour Family Theme Park

So after JPO, we headed to Nusajaya. I only found out about Puteri Harbour Family Theme Park sehari sebelum nak pi JB. Tak tahu pun kewujudan and dah open to public last October. It’s an indoor theme park located near Legoland. Dengar je indoor I suka sebab kalau hujan pun tak per lah tak spoil plan. The whole place is not fully developed yet so parking agak bersepah2 sikit di tepi2 jalan. Banyak lori besar keluar masuk situ coz the area still under construction. But it’s free parking. So no complaints lah!

The theme park consist of 2 parks. One is Sanrio Hello Kitty Town and the other is The Little BIG Club. The fees is RM50 for each park. Nak masuk both parks dapat discount jadi RM65. Adult and kid sama harga. Jangan lupa show your Mykad and MyKid kalau nak dapat those price. If not harga lagi mahal.

At the entrance – siap bawak payung sebab takut hujan kereta park jauh

We opted for 1 park only that is the Little BIG Club. Sebab anak2 jantan ku adalah tidak amik port siapa itu Hello Kitty. Hehe! Basically, dalam ni ada banyak rides based on characters from the kids’ world. Thomas & Friends, Bob The Builder, Barney, Pingu and Angelina Ballerina to be exact. Each character ada zone masing2. IY and Z enjoyed their time here the most. Ye lah kan tadi kat JPO mak bapak punya playground, ni depa pulak! Pulak tu it’s indoor and air cond..selesa la sikit. Cuma lighting agak gelap. Kalau cerah sikit lagi cantik and ceria kot. Well, I said that sebab gambar semua jadi gelap. I no like. Tu la kot main reason. Ceh diri sendiri tak pandai setting camera, salahkan lighting malap ye?

The inside of the park – 2 floors

Tempat dia not so big. Nak beratur naik rides tak lama and tak panjang. We took the train pusing2, naik helicopter, naik bus then ada playland macam Kizsports tu. Then ada appearance by the mascot and I guess it was Z’s lucky day sebab dapat jumpa Barney! The purple dino is his current favourite! Boleh nampak how excited he was. Siap tunjuk2 lagi. We Q sekejap je nak bergambar dengan Barney. They have their professional photog tapi at the same time kita bagi our own camera dia boleh tolong amikkan gak. Kalau nak beli gambar tu boleh ke counter they will print it for you. Kitaorang tak print pun. Mahai!

Z so excited!

Oh beware, the exit nak keluar will have to go through the souvenir shop. Strategic betul depa ni. Hoh! IY dah nampak segala benda dia nak beli. I want that and that and that. Please mom. Jenuh nak tarik dia keluar. Anyway, it was 5pm and we headed back to JB town balik hotel.

So that’s about it. Cuti-cuti Malaysia 2012 berakhir di sini. Now duduk diam2 kumpul duit cuti2 2013 plak. Kita cari tempat sejuk plak lah. Eh?

-Pu3-

Advertisements

7 thoughts on “Puteri Harbour Family Theme Park

  1. Can aqib naik those ride too?..or some of the rides? If yes like what? I like the sound of it…aircond!! U mentioned mkn dlm tu how is e price like? Anything else shd we include in our budget??
    Hehe duduk diam2 jom kumpul utk 2013!

    • Hi Intan,
      Salam kenal. Thanks for dropping by. Yup dah explore since dah sampai LL & JPO tu jengah la kejap. Baru je bukak pun kan? Oh you work kat sana then should be no problem lah bila2 pun boleh pegi. I ni datang dari jauh kena la cover sebanyak mungkin bila dah sampai JB tu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s